De 5 beste gratis Android virusscanners om je telefoon te beveiligen (2020)

gratis android virusscanner

Het gebruik van smartphones word natuurlijk meer en meer gebruikt. Android virusscanners worden helaas nog niet genoeg gebruikt.

Een onderzoek van Statista laat zien dat 84% van Amerikaanse volwassen een smartphone heeft. Mensen gebruiken hun smartphone niet meer alleen voor communicatie maar ook het bewaren van gevoelige gegevens.

Veel antivirus bedrijven hebben een gratis Android virusscanner op de markt uitgebracht. Helaas is het zo dat niet elke goed werkt. Ik heb alle top 50 antivirus virusscanners in de Google Play store getest.

Waar ik tijdens het testen uitkwam was dat veel van de 50 virusscanners die ik getest had nep, vol met advertenties, ineffectief of eigenlijk helemaal niet gratis waren. Ik heb hieronder de beste resultaten neergezet.

Hier is een samenvatting van de beste gratis Android virusscanner in 2020:

  • 1. Malwarebyes voor Android: De nummer #1 gratis virusscanner voor Android in 2020. Geavanceerde beveiliging tegen malware, ransomware en andere dreigingen die zich kunnen plaatsvinden op een Android toestel.
  • 2. Heimdal Security voor Android: Goede proactieve virusscanner, Heimdal met hun Thor virusscanner maakt het mogelijk sneller een link te leggen tussen wijzigingen op je smartphone en bekende malware.
  • 3. Panda Security voor Android: Naast een uitstekende virusscanner heeft Panda ook de functionaliteit om prestatie van je toestel te optimaliseren, alarmering op afstand en privacy controle.
  • 4. iSafeApps voor Android: Balans monitoring, tot 1 miljoen diefstal verzekering en privacy controle.
  • 5. Bullguard voor Android: Mogelijkheid om backups te maken van gevoelige gegevens, efficiente virusscanner en het beheren van je apparaat als deze verloren of gestolen is. 

De meeste antivirus bedrijven (net als andere bedrijven die applicaties hebben) werken met het business model om iets gratis aan te bieden maar vervolgens beperking te leggen op de functionaliteiten.

Zo is het bijvoorbeeld zo dat ze hun beste functionaliteiten limiteren waardoor je niet altijd of beperkt gebruik kan maken van real time beveiliging en van hun virus verwijder tools.

Als je veel gevoelige informatie op je Android apparaat hebt is het handig te investeren in een betaalde optie zodat je er zeker van bent dat deze bedrijven juist met je gegevens omgaan. 

Wees op je hoede: veel van de gratis virusscanners die te vinden zijn op de Google Play store zijn eigenlijk malware. Ze wachten op toestemming van jou om juist bij al je gevoelige informatie te komen. Geloof dus niet alles wat je leest qua reviews en beoordelingen, dit kan namelijk vervalst zijn. Elke van de onderstaande virusscanners heb ik persoonlijk getest en kan ik met zekerheid zeggen dat geen virus bevat. 

Waar ik naar gekeken heb bij het beoordelen van de gratis virusscanners op Android:

  • Sterke beveiliging. Zoals je overal op deze website kan lezen adviseer ik bijna alleen maar antivirus merken die bekend zijn. Dit is om een reden. Deze bedrijven hebben in het verleden laten zien goed om te gaan met gevoelige informatie en zullen daarom sneller mijn advies krijgen dan bijvoorbeeld een onbekende anti virus bedrijf.
  • EfficiĆ«ntie. De software moet werken zoals hij bedoeld is. Geen bugs en vooral niet het vertragen van het apparaat waar hij op staat.
  • Functionaliteit. Helaas is het zo dat bij deze software de geavanceerde functionaliteit altijd wel een betaalde versie vereist. Ik heb er voor gezorgd dat in deze lijst alle belangrijke functionaliteiten die je nodig hebt beschikbaar zijn voor de gratis versie.
  • Gebruiksvriendelijkheid. Het is niet de bedoeling natuurlijk dat je een halfuur bezig bent een bepaald iets op de virusscanner te doen. Acties moeten natuurlijk gaan zonder enige beperking.

1. Malwarebytes voor Android

malwarebytes android

2. Heimdal Security voor Android

heimdal thor gratis android virusscanner

3. Panda Security voor Android

panda security gratis android virusscanner

4. iSafeApps voor Android

isafeapps gratis android virusscanner

5. Bullguard voor Android

bullguard gratis android virusscanner