Beste Wachtwoordmanager in 2020

Weinig tijd om het artikel te lezen?

Dashlane is in onze ogen de beste Password manager van 2020. Gebruiksvriendelijk, werkt effectief, snel en voornamelijk veilig!

Je hebt het vast wel vaak in het nieuws zien langskomen, “Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord!”. Dit is een goede les waar je altijd aan moet houden (anders moet je overal je wachtwoord wijzigen bij een bedreiging) maar de betere vraag is; “Hoe kan ik al mijn wachtwoorden onthouden als voor alle diensten het wachtwoord niet gelijk mag zijn?”. Dit probleem word opgelost door een Passwordmanager te gebruiken.

Een onderzoek uit 2016 liet zien dat 16% van alle consumenten het wachtwoord ‘123456’ gebruikt als wachtwoord. Het is inmiddels 2020 dus ik mag hopen dat deze percentage wat gedaald is.

Het vinden van een goede Wachtwoordmanager is lastig maar weet je wat nog lastiger is? Een lange lijst van alle gemaakte wachtwoorden onthouden… Op deze pagina informeren we je over de mogelijkheden die je hebt en waar je het beste zelf op kunt letten. Mis je nog informatie of denk je dat we een toevoeging kunnen maken? Laat het ons dan weten.

 

Waar wij op letten bij het beoordelen van een Password manager

 • Sterke reputatie ~ Zoals je ook op de rest van de pagina’s kan lezen, ik adviseer in het algemeen alleen maar beveiligingsmerken die bekend zijn. Dit is om een reden. Deze bedrijven hebben in het verleden laten zien goed om te gaan met gevoelige informatie en zullen daarom sneller mijn advies krijgen dan bijvoorbeeld een onbekend bedrijf die nog weinig reputatie heeft kunnen opbouwen.
 • Sterke beveiliging ~ De beveiliging word getest door middel van eigen gebruik en informatieverzameling. We hebben op elke computer die we hebben (5 in totaal) een Password manager gezet en deze informatie gevoerd. Dagelijks (soms wekelijks) kijken wij hoe dit loopt om zo goed mogelijk een gemiddelde gebruiker na te bootsen. Uit gelezen slechte reviews over de producten kun je ook voor een groot deel concluderen dat de beveiliging in orde is of niet.
 • Efficiëntie ~ De software moet werken zoals hij bedoeld is. Hoe kan je bepalen of de software efficiënt is? Door het kijken naar de inefficiëntie kunnen we voor een groot delen concluderen of software werkt hoe het bedoeld is. Als voorbeeld, het liefst werkt alles zo snel mogelijk (opstarten, handeling verrichten et cetera). Als we de gemeenschappelijke functionaliteiten naast elkaar zetten en tegen het huidige voorbeeld (tijd) aan leggen komt hier informatie uit waar we een conclusie op kunnen trekken. Leg de gemeenschappelijke functionaliteit tegen meerdere voorbeelden aan en dan is deze conclusie makkelijker en accurater te trekken (CPU intensiteit, Inloggen, Verwijderen, Installeren en ga maar door)
 • Functionaliteit ~ Dit is een belangrijk onderwerp. De wachtwoord manager mag er dan wel mooi uitzien maar hij moet natuurlijk ook genoeg mogelijke functionaliteit bevatten. Hoe bepaal je welke functionaliteit nodig is voor een Passwordmanager als dit? Wij hebben een verzameling van de functionaliteiten van alle Password managers. Wat nog belangrijker om te weten is wat de gebruiker verwacht en wilt. Dankzij input van jullie en gevonden informatie op het web kunnen heel dicht bij de behoefte van de software zitten. Zo kunnen wij prioriteit geven aan bestaande en nieuwe functionaliteit.
 • Gebruiksvriendelijkheid ~ Niet elke software is makkelijk om mee te werken. Een programma moet intuïtief zijn zonder beperkingen. Met gebruik van ‘User Experience’ theorieën baseren we hoe goed het programma op gebruiksvriendelijkheid scoort. We testen dit niet alleen zelf, in onze omgeving (en via onze website) krijgen wij antwoorden van gebruikers op enquêtes hiervan. De informatie die hieruit komt verwerken we vervolgens in onze totale conclusie over de gebruikerservaring. In ruil voor een persoonlijk advies vragen wij je een enquête in te vullen van een al Virusscanner, VPN of Password manager die je in het verleden gehad hebt. Zo kunnen we blijven doorgaan met het verbeteren van elk aspect van deze website.

Samenvatting

Dashlane is een wachtwoord manager uit de Verenigde Staten. Hij staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en dat hij op meerdere besturingssystemen gebruikt kan worden (Mac, Windows, iOS en Android).

 

lastpass

LastPass staat ook in onze lijst. Het bedrijf heeft laten zien in het verleden goed om te kunnen gaan met de gevoelige gegevens en heeft een uitstekend werkende functionaliteit in hun software gebouwd. LastPass beschikt eigenlijk over alles wat je in een Wachtwoordmanager wil hebben; gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit (oplossingsgericht).

nordpass

NordPass is van hetzelfde bedrijf als NordVPN. Het bedrijf heeft in de tijd dat ze actief zijn een goede reputatie en grote groepen gebruikers verzameld om één reden: wat ze leveren werkt goed, fijn en voor een mooie prijs (soms wel gratis). 

 

roboform

RoboForm werkt ook op meerdere besturingssystemen. Waar deze wachtwoord beheerder zich in uniek maakt is het ‘One click login’. Aangezien Robo je wachtwoorden weet, kost het je ook geen moeite meer om het telkens opnieuw overal in te vullen. Dit doet de software voor je.

 

1password

1Password is net buiten de top lijst gevallen.  Zou deze Wachtwoordmanager de gebruiksvriendelijkheid verbeteren en klantenservice vergroten dan zou het bij ons onder de één van de beste vallen.

De beste Wachtwoordmanagers van 2020

1. Dashlane

dashlane

Dashlane (op de markt gebracht in 2012) heeft een Password manager die alles heeft wat je zoekt in software voor het onthouden en beheren van wachtwoorden. Toen de software voor het eerst uitgebracht was bestond het alleen uit een manager die via AES-256 encryptie wachtwoorden op de database zette. Al gauw werd dit uitgebreid naar de functionaliteiten die je wat hieronder kan lezen.

Hoe werkt het? 

Sla wachtwoorden en gebruikersnamen onbeperkt op bij de servers van Dashlane. Synchroniseer vervolgens al je apparaten met je Dashlane account. Hierdoor heb je op elk apparaat toegang.

Wat lost de software op?

Nooit meer wachtwoorden en gebruikersnaam te onthouden. Dashlane zorgt er voor dat dit automatisch word ingevuld op formulieren overal op het web. Hiernaast zorgen ze dat je af kan rekeningen in een handomdraai door al je kaartnummers dicht bij de hand te hebben.

 Functionaliteiten 

 • 2FA ~ ook wel 2 factor authenticatie genoemd. De toevoeging van deze functionaliteit heeft een grote impact op onze beveiliging score gehad. Elke software moet hier in onze opinie uit bestaan.
 • Automatisch formulier invullen. Dit is een functionaliteit wat je heel veel werk scheelt. Op ons advies moet je voor elke website een ander wachtwoord gebruiken. Om dan telkens in Dashlane te gaan kijken voor welke website welk wachtwoord is onnodig werk. Dashlane vult automatisch voor je in zodra je op de website zit. Uiteraard kun je ook aangeven dat je dit liever niet hebt.
 • Wachtwoord creatie.  ~ Zelf een wachtwoord bedenken is niet altijd handig.. Laat de computer het voor je doen zodat het zo willekeurig mogelijk. Onthouden hoef je toch niet te doen, dit doet Dashlane voor je.
 • Digitale portomonnee. ~ Eenvoudig, snel en veilig betalen via de portomonnee die ze beschikbaar hebben gesteld voor je.
 • Notificatie bij een lek. ~ Dashlane is op de hoogte van lekken bij andere bedrijven/services. Blijkt er een lijst gelekt te zijn en het blijkt dat je wachtwoord hier in staat, dan krijg je een melding zodat je dit kan oplossen.
 • VPN ondersteuning. ~ Alle premium abonnementen van Dashlane hebben een ingebouwde VPN-verbinding. Via een verbinding surfen die onveilig is kunnen er activiteiten worden onderschept door hackers en je internet provider. Een VPN werkt als schild om deze gegevens af te schermen.

Beoordeling

 • Reputatie 94% 94%
 • Beveiliging 88% 88%
 • Efficiëntie 93% 93%
 • Functionaliteit 82% 82%
 • Gebruiksvriendelijkheid 97% 97%

2. LastPass

beste wachtwoordmanager lastpass

LastPass is een freemium wachtwoordmanager dat encryptie gebruikt om je wachtwoorden op te slaan. De oorspronkelijke datum van uitbrengen was 22 augustus 2008. 7 jaar na het uitbrengen was het gekocht door LogMeIn voor 110 miljoen euro. Verwachtingen zijn dat ongeveer rond de 18 miljoen mensen op de wereld LastPass gebruiken.

De basis versie is te beheren vanuit een web applicatie maar heeft ook extensies voor verschillende browsers en smartphones.

 • Browsers ~ Firefox, Google Chrome, Internet Explorer 11, Safari, Opera
 • Besturingssytemen ~ Android 5.0 of hoger, iOS 11 of hoger, Windows 7 of hoger, macOS, UWP, x86, AMD64, Linux en Maxthon.

Er zijn meerdere incidenten in het verleden geweest waar bleek dat de ontwikkelaars achter LastPass code hadden geschreven die makkelijk te breken was. Gelukkig zit er een community achter de wachtwoordmanager die op let en dan ook deze risico’s bekend maakt. LastPass handelt hier dan professional naar en is het meestal binnen een dag of twee opgelost in de software.

 Functionaliteiten 

 • MFA~ Multi factor authenticatie gaat een stuk verder dan zijn kleine broertje (2FA). Door biometrische en omgevingsinformatie te combineren kan LastPass de identiteit controleren en basis hierop toegang geven tot de gevoelige informatie.
 • Automatisch formulier invullen. Dit is toch echt wel een kern functionaliteit in een wachtwoordmanager maar toch het vermelden waard.
 • Wachtwoord creatie.  ~ Zelf een wachtwoord bedenken is niet altijd handig.. Laat LastPass dit voor je doen zodat je een zo goed mogelijk wachtwoord voor elke dienst online gebruikt.
 • Delen van bestanden. ~ Je kunt met de premium versie van LastPass gemakkelijk over een beveiligde verbinding bestanden met elkaar delen. 
 • Notificatie bij een lek. ~ Dashlane is op de hoogte van lekken bij andere bedrijven/services. Blijkt er een lijst gelekt te zijn en het blijkt dat je wachtwoord hier in staat, dan krijg je een melding zodat je dit kan oplossen.

Voordelen

Makkelijk om wachtwoorden, veilige notities en creditcards toe te voegen. Dit geldt voor alle nieuwe programma’s; als je software voor het eerst gebruikt kan het best even eng zijn. LastPass houdt het gelukkig heel simpel wat betreft de wachtwoorden en veilige gegevens opslaan. 

‘Streamlined Sharing’. LastPass zijn deel functionaliteit is intuïtief, dit word niet over alle wachtwoordmanagers gezegd. Gratis gebruikers van de software kunnen mappen bekijken maar alleen premium kunnen mappen zelf aan maken. 

LastPass wachtwoord checker. Dit is een functionaliteit die de sterkte van je huidige wachtwoorden kan achterhalen en hier aanbevelingen op doen. 

Sterke wachtwoord creatie. De basis functionaliteit van een wachtwoordmanager is het automatisch laten toevoegen van wachtwoorden via een extensie in de browser. LastPass maakt het makkelijk om op dezelfde plek een nieuw sterk wachtwoord aan te maken. 

Nadelen

Geen VPN ondersteuning. Niet in de zin dat je zelf kan surfen via een virtual private network. LastPass biedt wel encryptie aan voor het delen van gegevens en wanneer het automatisch formulieren invult maar voor de rest niet. 

Langzame klantenservice. Net als andere wachtwoordmanagers, LastPass heeft een boel informatie over problemen met de software te vinden op hun website. Voor problemen die hier niet zijn te vinden gaat het echter wat lastig; er is niet een duidelijke contact pagina op de website te vinden. Het vinden van deze pagina lukt wel maar de zoektocht is enorm groot. Verwacht ook niet te snel een reactie zodra je het wel gevonden hebt.

Beoordeling

 • Reputatie 86% 86%
 • Beveiliging 89% 89%
 • Efficiëntie 95% 95%
 • Functionaliteit 89% 89%
 • Gebruiksvriendelijkheid 98% 98%

3. NordPass

nordpass

NordPass is een goedkope Password manager als oplossing voor het vergeten van wachtwoorden. Een sterke beveiliging naast de mogelijkheid om het op verschillende besturingssystemen te gebruiken maakt dit een makkelijke keuze voor ons.

Functionaliteiten 

 • Biometrische authenticatie~ NordPass probeert op te lossen waar veel wachtwoordmanagers tegen aan lopen; je vult al je wachtwoorden hier wel in maar wie zorgt er dat niemand in mijn wachtwoordmanager komt? Aan de hand van biometrische authenticatie kan je bij NordPass inloggen met vingerafdruk, iris, hartslag of zelfs stem herkenning.
 • Automatisch formulier invullen. Dit is een functionaliteit wat je heel veel werk scheelt. Op ons advies moet je voor elke website een ander wachtwoord gebruiken. Om dan telkens in NordPass te gaan kijken voor welke website welk wachtwoord is onnodig werk. NordPass vult automatisch voor je in zodra je op de website zit. Uiteraard kun je ook aangeven dat je dit liever niet hebt.
 • Wachtwoord creatie.  ~ Zelf een wachtwoord bedenken is niet altijd handig.. Laat de computer het voor je doen zodat het zo willekeurig mogelijk. Onthouden hoef je toch niet te doen, dit doet NordPass voor je.
 • OKH. ~ NordPass maakt gebruik van OKH (optische karakter herkenning) om handgeschreven inhoud om te zetten in notities, wachtwoorden en creditcard informatie. Als iemand die een lange tijd al zijn wachtwoorden heeft opgeschreven was dit een goede binnenkomer, het zorgde er voor dat ik gemakkelijk alles kon omzetten naar digitaal.
 • Wachtwoord delen ~ Deze functie is iets meer gericht op bedrijven die gebruik willen maken van een Password manager maar kan ook gebruikt worden voor particuliere doeleinden. Deel je een account met je partner? Studiegenoot? Noem maar op.
 • Veilig bestanden delen. ~ Door middel van encryptie kan NordPass de bestanden delen met wie je maar wilt. Het is inmiddels wel een must dat bestanden gedeeld moeten worden met encryptie standaarden maar het is toch wel handig om dit op dezelfde plek te hebben als je andere gevoelige informatie.

Beoordeling

 • Reputatie 96% 96%
 • Beveiliging 85% 85%
 • Efficiëntie 82% 82%
 • Functionaliteit 90% 90%
 • Gebruiksvriendelijkheid 98% 98%

4. RoboForm

roboform

RoboForm is een populaire Password manager en automatische formulier invuller. Het ontbreekt een aantal punten om zich de beste wachtwoordbeheerder te noemen maar het komt steeds dichterbij. Het is een simpele software, dit maakt hem sterk maar niet echt complex. RoboForm doelt zich voornamelijk aan de abonnementen te zien op bedrijven.

Het programma is niet zo complex als zijn concurrenten maar dit wil niet zeggen dat hij het werk niet doet. Zoek je naar een wachtwoordmanager die makkelijk te beheren is? Dan is RoboForm een perfecte optie voor jou en je bedrijf.  

 
Functionaliteiten 

 • Importeren van wachtwoorden van andere password managers~ Dit is een leuke functionaliteit als je in het verleden al een Password manager gebruikt hebt. Je kunt dan simpel overschakelen naar RoboForm door middel van het importeren de wachtwoorden die je al opgeslagen had. (LasstPass, 1Password, Keeper, Dashlane et cetera.)
 • 2FA ~ ook wel 2 factor authenticatie genoemd. De toevoeging van deze functionaliteit heeft een grote impact op onze beveiliging score gehad. Elke software moet hier in onze opinie uit bestaan (of een verbetering hierop).
 • Automatisch formulier invullen. Dit is een functionaliteit wat je heel veel werk scheelt. Op ons advies moet je voor elke website een ander wachtwoord gebruiken. Om dan telkens in Dashlane te gaan kijken voor welke website welk wachtwoord is onnodig werk. Dashlane vult automatisch voor je in zodra je op de website zit. Uiteraard kun je ook aangeven dat je dit liever niet hebt.
 • Wachtwoord creatie.  ~ Zelf een wachtwoord bedenken is niet altijd handig.. Laat de computer het voor je doen zodat het zo willekeurig mogelijk. Onthouden hoef je toch niet te doen, dit doet Dashlane voor je.

Beoordeling

 • Reputatie 85% 85%
 • Beveiliging 86% 86%
 • Efficiëntie 89% 89%
 • Functionaliteit 81% 81%
 • Gebruiksvriendelijkheid 77% 77%

Vergelijking

Naam

Authenticatie

Auto. formulier invullen

VPN

Gratis versie

Geld terug garantie

Beoordeling

Dashlane

2FA

Ja

Ja

Ja

30 dagen

NordPass

2FA, Biometrisch

Ja

Nee

Ja

30 dagen

RoboForm

2FA

Ja

Nee

Ja

30 dagen

LastPass

2FA, Biometrisch

Ja

Nee

Ja

geen

Meest gestelde vragen

Coming soon.