Spam Stoppen in 2020

Één van de grootste ergernissen is het ontvangen van ongewenste mail, ook wel spam genoemd. Het is bijna onmogelijk om helemaal geen spam meer te ontvangen, gelukkig zijn er wel wat dingen die je kunt doen om het te verminderen.

Volgens Statista is er een grote daling te zien. Let wel op, het percentage mag dan wel afgenomen zijn maar dat wil niet zeggen dat er minder spam is. We versturen immers ook meer email’s. 10 tips om spam tegen te houden en/of verminderen.

spam

Wat is Spam?

Spam zijn ongewenste email’s die door andere partijen in grote hoeveelheden worden verstuurd. Volgens de Telecommunicatiewet is in Nederland het versturen van spam illegaal maar toch hebben we er allemaal wel last van.

In andere landen zijn ze niet zo strikt wat betreft ons verbod op ongewenste mail. Landen zoals de Verenigde Staten, China en Rusland hebben geen verbod en dat is te zien; veel spam word hiervandaan gestuurd.

39% van alle spam wat word gestuurd valt onder de gezondheid categorie. Ongeveer 8% gaat over daten en slechts 3% over financiën.


Tips om spam te stoppen

Je spam filter trainen

Je eerste reactie op een spam mail is om het natuurlijk zo snel mogelijk te verwijderen maar dit is niet altijd even handig. Tegenwoordig beschikken de programma’s waar je de email in uitleest de mogelijkheid om hier van te leren.

Voordat je de email verwijderd is het van belang om het eerst als ongewenste mail aan te geven bij je email programma. In plaats van dat je de volgende keer weer spam ontvangt kan je email programma leren dat je dit als spam beschouwd.

Hoe filter je spam in Gmail?

Selecteer de ongewenste mail. Druk vervolgens op de ‘Report spam’ knop. Door dit te doen zal je geen mails meer van deze afzender ontvangen.

spam

Hoe filter je spam op een Mac?

Op de Mail applicatie, selecteer een email die je als spam wilt markeren. Klik vervolgens op ‘Junk’ bovenaan het scherm. Het is ook nog handig om “Voorkeuren -> Junk Mail -> Zet Junk mail filtering aan” te doen.


Blokkeren van een email adres

Als je nog steeds ongewenste mails van verschillende afzenders krijgt is het handig om hun email adres te blokkeren zodat hun mail nooit meer in je postvak in kan verschijnen.

Hoe blokkeer je een email adres in Gmail?

Open een mail van de afzender waarvan je de email wilt blokkeren. Klik vervolgens op de drie stipjes die boven elkaar staan, hier open je het menu mee (naast het sterretje en symbool om te beantwoorden). Helemaal rechts op de onderstaande foto.

a414da9f194759bcc72da78eaeef86c2

Op de onderstaande afbeelding zie je hoe het menu er uit ziet die je dan krijgt. Let wel op, bij jou zal de afzender natuurlijk anders zijn.

email blokkeren

Afmelden van nieuwsbrieven

De meeste ongewenste mail van je krijgt is eigenlijk niet echt spam maar valt meer onder de categorie van ongewenste mail. Bijvoorbeeld, je hebt je een keer aangemeld voor een nieuwsbrief ergens in ruil voor iets gratis. Je hebt wel interesse in het onderwerp maar als je de mails nooit leest dan lijkt ons dit toch wel ongewenst.

Het is wettelijk bepaald dat helemaal onder in elke nieuwsbrief een knop ‘Afmelden van de nieuwsbrief’ moet staan. In het Engels zal dit vaak ‘Unsubscribe’ zijn. Klik op deze knop als je bepaalde nieuwsbrieven niet meer wilt ontvangen.

Hoe je kan afmelden voor een nieuwsbrief

In dit voorbeeld gaan we in op de mails van Quora. Ze sturen mails op basis van interesses die je eerder hebt aangegeven. Op deze manier houden ze hun website levend omdat er steeds weer mensen zijn die vanaf de mail gaan rondneuzen bij hun.

Stel je voor; je hebt genoeg van de mails die je telkens ontvangt. Als je zelf naar vragen en antwoorden dan pak je de website er wel bij maar mijn postvak in raakt zo ongewenst vol.

1. Open de email

afmelden nieuwsbrief

2. Scroll helemaal naar beneden zodat je de knop ‘Unsubscribe’ of ‘Afmelden’ kan vinden.

afmelden nieuwsbrief

3. Gevonden 🙂

6e2ded48c784c3a206fbb9b8d8424fac

4. Als je op de link/knop drukt dan word je naar hun pagina gebracht. Sommige bedrijven zullen na het drukken op de link/knop je meteen afmelden. In dit geval moeten we nog een extra handeling verrichten.

afmelden nieuwsbrief

5. In het geval van dit voorbeeld, zet een stip bij ‘Off’ en druk vervolgens op ‘Save Preferences’ wat staat voor het opslaan van de voorkeuren. Dat was het al!

afmelden nieuwsbrief

Geef je email adres niet aan iedereen

Bedrijven zijn een stuk slimmer op het gebied van online marketing geworden. Email marketing is een vorm van marketing waarbij waarde word verstuurd. Ze doet dit in de hoop dat je een product of dienst van hun of een ander bedrijf waar ze een contract mee hebben koopt.

Veel bedrijven snappen dat er iets gratis aangeboden kan worden in ruil voor je email adres. Let dus goed op wanneer er iets gratis word aangeboden.

Bedrijven kunnen je email adres door verkopen aan andere bedrijven voor advertenties, nieuwsbrieven et cetera. Als je ooit een email hebt gekregen van een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord is dit de reden.

Wees dus voorzichtig met het uitdelen van je e-mailadres. Niks mis mee om het aan een vriend te geven of aan te geven bij een overheid voor essentieel contact. Waar de meest ongewenste ‘normale’ mails vandaan komen zijn bedrijven.


Gebruik een tweede email-adres

Kan je het echt niet laten om je voor bepaalde dingen aan te melden? Dan is het handig om een tweede email-adres aan te maken. Op deze manier kan je zorgen dat alleen essentiële mails bij je hoofd email-adres aan komen en je de tweede voor alle risicovolle aanmeldingen gebruikt.

Het is gemakkelijk om een tweede email-adres aan te maken. Hieronder leggen we je uit hoe je binnen 2 minuten een email adres op Gmail aanmaakt.

1. Ga naar de pagina waarop je een Google-account kan maken.

gmail aanmaken

2. Vul het formulier in.

46547612a56cb66a394143a5685e3b47

3. Als je op ‘Volgende’ drukt zal je bij een pagina komen waar om extra beveiliging word gevraagd. Dit is optioneel. Aangezien wij enkel het email adres gebruiken voor het stoppen van spam vullen wij enkel geboortedatum + geslacht in en drukken wij nogmaals op ‘Volgende’.

4. Je krijgt nu een pagina over de privacy voorwaarden van Google. Als je deze nooit hebt gelezen is het zeker de moeite waard. Wij zijn hier al bekend mee dus gaan helemaal naar onder en zet twee vinkjes bij ‘Ik ga akkoord..’

5. Je komt uiteindelijk op een pagina die er uit ziet zoals de onderstaande afbeelding. Rechtsboven in zijn alle applicaties te vinden die je met je Google account kan gebruiken. Zoals je ook op de afbeelding ziet, staat er Gmail tussen. Zodra je hier op drukt heb je toegang tot het aangemaakte email-adres, zo makkelijk is het 🙂

a4b9b2df35bf936572986783b10a32a7

In 3 stappen je zelf beveiligen

  1. Bestand/systeembeveiliging. Om vanuit de basis beveiliging te beginnen heb je een sterke Virusscanner nodig. Deze zijn te vinden in gratis diensten maar je zal hier voornamelijk wat geld voor moeten neerleggen.
  2. Verbinding beveiliging. Naast het gebruiken van een virusscanner is een VPN ook essentieel. Uitgaande en binnenkomende verbindingen moeten eerst gecontroleerd worden en goedkeuring voor worden gegeven.
  3. Extra laag op beide beveiligingen. Bovenstaande stappen worden al steeds vaker gebruikt. Gevoelige gegevens worden hiernaast ook beveiligd met een wachtwoord maar hoe veilig is dit? Met het gebruik van een Wachtwoordmanager kun alle wachtwoorden op 1 bepaalde plek bewaard worden.