VPN: Kennisgids (2020)

VPN staat voor ‘Virtual Private Networks’. Een dienst om te zorgen dat je anoniem over het hele web kan surfen door middel van het verbergen van je identiteit op verschillende web adressen. Het gebruik hiervan zorgt voor meer vrijheid, bijvoorbeeld kun je hierdoor geografisch gelimiteerde webpagina’s bereiken en zorgen dat je acties niet kunnen worden gevolgd.

Op deze pagina gaan we een introductie geven op het onderwerp zodat beginners de basis kunnen begrijpen voordat ze hier aan beginnen of een aankoop doen.

vpn

Introductie op het onderwerp

Wat is een VPN?

Virtual Private Networks bieden een veilige omgeving aan waardoor informatie naar verschillende adressen gestuurd kan worden. Door middel van encryptie en filteren zorgen ze dat je IP adres niet word meegestuurd naar verschillende websites. Zo word de privacy van een gebruiker gewaarborgd.

Wat doet een VPN?

In theorie bieden VPN aanbieders een hele simpele service. In plaats van dat de informatie rechtstreeks naar servers gaan zorgen VPN aanbieders er voor om dit eerst langs hun eigen server te laten gaan. Zo kunnen ze filteren welke informatie essentieel is en welke informatie beschermd moet worden.

Anoniem blijven

Aangezien je gebruik maakt van het IP adres dat word gegeven door je VPN aanbieder zal het bijna onmogelijk zijn te bepalen waar je acties op het web daadwerkelijk vandaan komen. Het is dus niet mogelijk om aan het IP adres van je VPN aanbieder je eigen IP te herleiden. Je eigen IP word bewaard bij hun veilig op de servers door middel van encryptie en andere veiligheidsstandaarden.

Verbergen van je activiteiten

Normaal gesproken gaan je internet activiteiten door je internet provider heen voordat ze heen gaan waar je ze graag wilt hebben. Bij het gebruik van een VPN gaat deze informatie eerst langs de servers van de aanbieder voordat het bij je internet provider komt. Zo kan ook je internet provider niet weten wat voor handelingen je verricht op het internet.

Veilig op een publieke wifi

Soms is het helaas niet anders. Je hebt wifi nodig maar je bent niet thuis. Het verbinden met een publieke wifi is dan ook de oplossing maar veilig is het niet! Gebruik van VPN lost dit probleem op. Je legt dan als het ware een extra beveiligingslaag op de verbinding vanuit jou apparaat. Zijn bepaalde verzoeken onveilig in de ogen van de Virtual Private Network aanbieder? Dan worden deze voor je geblokkeerd.

Het omzeilen van geografische limieten

Sommige online websites bieden andere inhoud aan afhankelijk van waar je locatie is. Bijvoorbeeld op Netflix in de Verenigde Staten staan er andere films en series in de bibliotheek dan je zult zien als je vanuit Nederland op Netflix gaat. Het gebruik van een VPN kan dit omzeilen doordat je de website laat denken dat je vanuit een andere locatie surft dan je daadwerkelijk bent.

Het omzeilen van censuur opgelegd door een overheid

India heeft hier strenge regels in. Behoorlijk wat informatie word niet laten zien wanneer je gebruik maakt van het ‘normale’ internet daar. Het gebruik van een Virtual Private Network kan dit omzeilen. Net zoals bij Geografische limieten ziet de overheid dan niet dat je vanaf de locatie die censuur nodig hebt surft.

P2P

Ook wel peer2peer genoemd is iets waar internet providers niet blij van worden. Het zorgt er namelijk voor dat hun bandbreedte hier enorm vol van raakt. Het delen van bestanden wanneer je een VPN gebruikt gaat zonder problemen want je internet provider ziet niet dat dit vanuit een bestand-deel-programma komt.

Waarom heb ik een VPN nodig?

In onze opinie zijn de lage kosten van een VPN en het verhoogde toezicht vanuit verschillende overheden genoeg motivatie om er eentje te gaan gebruiken. Voor andere mensen is dit misschien niet een prioriteit. We hebben hieronder nog een paar dingen staan die misschien wat meer voor jou zijn.

Er gaat niet een lange tijd zonder het nieuws dat er op een dienst/bedrijf lekken zijn plaatsgevonden. Wetenschappers waarschuwen ons dan ook al sinds de eind jaren ’90 hiervoor. Wegens het gebruik van onveilige verbindingen en het verhoogde opslag van gevoelige gegevens is het wellicht wel handig een extra beveiligingslaag op je apparaten te zetten.

Dat is niet het enige, in het verleden is al gebleken dat we niet elk bedrijf kunnen vertrouwen met ons gevoelige informatie. In een tijd als dit waarin we overal gevoelige informatie hebben staan is het handig om liever deze gevoelige informatie bij een VPN aanbieder neer te leggen zodat er enkel maar één bedrijf is waar je het vertrouwen in moet leggen in plaats van meerdere.

Hoe werkt een VPN?

Een Virtual Private Network werkt door je verbinding eerst langs een veilige server te laten gaan voordat het aankomt bij de website die je graag wilt bereiken. Normaal gesproken ga je direct naar een pagina bij het invullen van de URL in je browser. Bij een VPN ligt dit dus wat ingewikkelder.

Om te beginnen met een VPN heb je software nodig op het apparaat waarmee je een beveiligde verbinding met het internet wilt maken. Deze software zorgt er voor dat je hoofd verbinding met het internet dus eerst langs de beveiligde server van de VPN aanbieder gaat.

Wanneer je nu een URL in je browser typt zal het verzoek bij de server van de VPN aanbieder neergelegd worden. Jij hebt de URL al aan hun gegeven dus het enigste wat ze hoeven te doen is zorgen dat je informatie die in het verzoek staat verborgen word en jou het resultaat van het verzoek weer terug te sturen.

vpn

Wat kan een VPN verbergen?

Je verstuurd meer informatie dan je denkt aan websites. Sites zoals Netflix en Videoland willen natuurlijk zoveel mogelijk (op een legale manier) gebruikersinformatie verzamelen. Ze kunnen deze informatie namelijk weer omzetten in verbetering van hun service en hierdoor meer geld te genereren.

Het gebruik van een VPN zorgt er voor dat het minimale aantal nodige informatie word verstuurd naar websites zodat je er nog wel gebruik van kan maken maar op een veilige manier.

Browsergeschiedenis

Als je niet gebruik maakt van een Incognito venster dan zal je browser elke website die je bezoekt noteren. Dit kan je vinden in je browsergeschiedenis. Deze informatie word gebruikt om je advertenties te laten zien die bij je passen. Je kunt beargumenteren dat je liever advertenties hebt die bij je passen dan die je helemaal niet wilt maar zonder VPN heb je hier in ieder geval geen optie in.

Je IP adres

IP adressen zijn zo veel meer belangrijk dan je misschien denkt. Een groot deel van de mensen weten eigenlijk niet echt wat het precies is en wat je er mee kan doen. Beschouw een IP adres als je woonadres + huisnummer, dat zou je normaal gesproken ook niet delen met een vreemde toch?

Door het gebruik van een VPN zorg je ervoor dat je IP adres niet word meegezonden aan alle websites. Je krijgt van je Virtual Private Network aanbieder een IP adres die alleen maar wijst richting hun servers. Zo kan er dus niet worden bepaald waar je verzoek daadwerkelijk vandaan komt.

Locatie

Websites zoals Netflix baseren de inhoud van hun pagina op de locatie van je verzoek. Dit helpt hun structuur aan te brengen in de inhoud en rechten van films en series met producenten te regelen. Helaas betekent dit ook dat als je bijvoorbeeld aan het reizen bent in het buitenland, je nu niet meer alles kunt zien wat je wel in Nederland zag.

Zoals ook eerder besproken, een VPN zorgt er voor dat je een locatie kan kiezen (overal op de wereld) en verzoeken te maken vanuit die locatie.


Streaming in het buitenland

Films en series worden vaak niet internationaal uitgezonden, dit heeft allemaal te maken met rechten. Producten leggen deze beperkingen neer bij streamingdiensten die vervolgens via geo-targeting moeten bepalen of je locatie de film of serie ondersteund. We hebben hier onder wat uitleg en omzeiling methodes geplaatst bij alle populaire Nederlandse streamingdiensten.

Is het strafbaar om met een VPN een film of serie te streamen?

Het gebruik van een VPN is net als veel andere landen gewoon legaal. Er zijn een aantal landen waar dit strafbaar is maar Nederland is hier niet één van.

Volgens de wetgeving hebben we allemaal recht op privacy. Het gebruik van een veilige verbinding voor je dataverkeer door middel van een VPN werkt hier aan mee.

Ziggo GO kijken in het buitenland

Dit is de online streamingdienst van de internet en tv provider Ziggo. Je kan gegevens voor het platform ontvangen door minimaal een Kabel TV abonnement bij hun af te nemen. Zodra je toegang hebt kun je live zenders kijken maar ook gebruik maken van on demand. Op de zenderoverzicht van Ziggo kun je zien welke zenders wel en niet beschikbaar zijn. Dit kun je zien aan het ‘GO’ symbooltje die achter de zender staat.

Waarom werkt Ziggo GO niet buiten de Europese Unie?

Over een aantal maanden twee jaar geleden (3 december, 2018) was het zo dat streamingdiensten alleen te bekijken waren vanuit het land dat ze ontwikkeld waren. Toen de Europese commissie besloot om de streamingdiensten toegankelijk te maken voor de hele Europese unie werd het internet ineens een stuk vrijer.

‘Geo blocking regulation’ was ontstaan. Deze regelgeving zegt dat streamingdiensten uit de Europese Unie niet hun inhoud mogen bepalen op basis van geografische locatie. Voor Nederland hield dit in dat diensten zoals Videoland, KPN iTV en dus ook Ziggo GO te kijken zijn binnen de EU.

Het wil niet zeggen dat er nu helemaal geen controle op geo-gegevens word gedaan door Europese streamingdiensten, de regelgeving is alleen geldig voor de EU. Er moet eerst nog controle worden gedaan aan de hand van de locatie van je IP of je daadwerkelijk in de Europese unie bent.

Ziggo GO kijken in het buitenland binnen de Europese Unie

Aangezien het 2018 geweest is zal je niet veel moeite moeten hebben met het kijken van Ziggo GO in een land binnen de Europese Unie.

 1. Heb je al MijnZiggo gegevens? Ga naar stap 3.
 2. Registreer op deze link.
 3. Bezoek Ziggo GO.
 4. Login met je gegevens en voila, kijken maar!

Dit is natuurlijk een ideaal scenario. In werkelijkheid kan er helaas wel eens wat mis gaan. De IP adressen die je krijgt door heel Europa zijn verschillend. Zo kan het zijn dat de ene IP je correcte locatie doorgeeft maar de andere niet.

Als Ziggo je locatie niet correct inschat dan zal je geen gebruik van Ziggo GO kunnen maken. Hier komt een VPN bij kijken. Als het je niet lukt om via je IP adres weer de correcte locatie naar Ziggo te sturen dan kun je met een VPN doen laten geloven dat je eigenlijk in Nederland zit.

Ziggo GO kijken in het buitenland buiten de Europese Unie

Naast een gegevens voor Ziggo GO (krijg je al bij Kabel TV abonnement van 19,95) heb je een VPN nodig om buiten de Europese Unie naar Ziggo kanalen te kijken. Dat kan je doen met de volgende makkelijke stappen:

 1. Open je VPN applicatie en kies een server binnen de EU om mee te verbinden.
 2. Heb je al MijnZiggo gegevens? Ga naar stap 4.
 3. Registreer op deze link.
 4. Bezoek Ziggo GO.
 5. Login met je gegevens en voila, kijken maar!

Helaas komt het wel eens voor dat je ergens tegen aan loopt. Ziggo GO werkt namelijk soms niet met bepaalde servers. Je kunt dan simpelweg van server veranderen om te kijken of daarna wel werkt. Niet te vaak natuurlijk. Als Ziggo ziet dat je binnen 3 seconden van Spanje naar Groningen naar Parijs gaat dan zal dit opvallen.

Altijd handig om de gebruiksvoorwaarden van de streamingdienst in de gaten te houden. Het is een snelle wereld, de wereld van technologie dus je moet ook zorgen dat je aan de regels blijft houden.

In welk land kan je Ziggo GO kijken zonder een VPN?

De streamingdienst is zoals eerder omschrijven binnen de Europesie Unie beschikbaar zonder VPN en een aantal landen buiten de EU.

België, Bulgarije, Canarische Eilanden, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Frans-Guyana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Madeira, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.


Netflix kijken in het buitenland

Veel mensen zoeken toegang tot andere versies van Netflix om zo verschillende content te kunnen zien. Het is namelijk zo dat Netflix niet rechten heeft om bepaalde films of series in verschillende landen te tonen. Met een VPN kun je dit omzeilen om Netflix te doen laten geloven dat je in Amerika zit terwijl je eigenlijk in Nederland bent.

Werkt een VPN op Netflix?

Netflix heeft het afgelopen jaar harde maatregelen genomen tegen het gebruik van Virtual Private Network’s onder hun gebruikers. Hoewel bijna alle VPN aanbieders beweren dat hun software na de maatregelen nog goed werkt, in realiteit ligt het aantal aanbieders wat dit veilig kan doen lager.


Videoland in het buitenland kijken

Videoland richt zijn alleen op de Europese markt met hun film- en serieaanbod. Met de producenten van hun content is afgesproken dat hier alleen bepaalde geografische rechten aan zitten. Met een VPN zou je dit dus buiten Europa kunnen omzeilen door als locatie een land in Europa te selecteren.

Werkt een VPN op Videoland?

Niet alle VPN diensten zijn geschikt voor het kijken van Videoland. Aangezien het om een streaming website gaat zal je ook een hoge internetsnelheid nodig hebben om te zorgen dat de content niet gaat bufferen. Het gebruik van een betaalde versie is dan ook vaak nodig maar kijk vooral rond om te zien of het al goed gaat met een gratis versie (dit zegt natuurlijk ook wat over de kwaliteit van de premium versie).


Meest gestelde vragen over een VPN verbinding

Heeft het gebruik van een VPN impact op mijn internet snelheid?

Bij het gebruik van een beveiligde VPN verbinding zorg je dat het dus via een andere route gaat, het is normaal dat je hierdoor wat verandering opmerkt aan je internet verbinding.

Let op: Er zijn misverstanden over het feit dat een VPN je internet snelheid sneller maakt. Dit is niet de waarheid. Je snelheid zal altijd hetzelfde of lager zijn dan de internet snelheid die je bij je internet provider krijgt.

Afstand naar de server

Het verschil tussen je huidige locatie en de fysieke locatie van de VPN server is één van de belangrijkste factoren voor het bepalen of je internetsnelheid ongewijzigd blijft. Bijvoorbeeld, als je in Nederland zit een verbind met een VPN server uit Australië, dan kun je wel gokken wat voor impact dit gaat hebben op je internet snelheid.

Het is dus belangrijk dat je een VPN aanbieder kiest die servers heeft staan vlakbij je locatie. NordVPN heeft meer dan 5.000 servers in 60 verschillende landen.

Het testen van de verbinding kun je gelukkig al doen zonder dat je een VPN hebt. Ga naar Speedtest.net en verander hier de server locatie. Ping is hier het belangrijkste, dit zegt namelijk iets over de vertraging (in milliseconde) voor het verzenden en ontvangen van informatie. Hoe lager de ping, hoe beter dus.

Serverbelasting

Wanneer er veel gebruikers met één server verbonden zijn daalt de verbinding aanzienlijk. Zulke serverbelasting komt vaak voor bij gratis VPN diensten die weinig servers hebben om de belasting te verdelen. Het is daarom ook handig te investeren in een VPN dienst die een groot hoeveelheid servers tot zijn beschikking heeft.

Veel betaalde versies van VPN aanbieders hebben veel servers tot hun beschikking maar ook de mogelijkheid om er één te kiezen waar de snelste internet verbinding vandaan komt. In de meeste gevallen is dit verbinding met een server die het dichtstbij staat maar in sommige gevallen kan het zijn dat hier te veel serverbelasting op zit waardoor de prioriteit schuif naar een server die minder belasting heeft maar iets verder weg zit.

Kwaliteit van encryptie

Encryptie is de kern van een veilige VPN verbinding. Het zorgt er voor dat hackers niet zomaar de informatie uit de verbinding kan lezen en gebruiken voor malafide doeleinden. Het soort encryptie verschilt bij VPN aanbieders maar dit niet alleen; er zijn ook verschillen in de kwaliteit van encryptie en hoe betrouwbaar het is.

vpn encryptie

AES (Advanced Encryption Standard) is één van de meest gebruikte soort encryptie. Het komt in verschillende sterktes; 128-bit, 192-bit en 256-bit. Hoe hoger de bit, hoe sterker de encryptie is.

Voordat het de meest gebruikte encryptie standaard is geworden werd het in de Verenigde Staten gebruikt door de NSA (National Security Agency) om gerubriceerde documenten te beveiligen. Zelfs een super computer kan namelijk niet door de encryptie van AES 256-bit heen, daarom is het handig om naar de encryptie standaard van de VPN aanbieders te kijken.

De snelheid aangeboden door je internet provider

VPN diensten zijn niet kwalijk te stellen voor een slechte internet verbinding vanuit je provider. Als je internet niet met voldoende snelheid naar je internet provider gaat dan zal de VPN natuurlijk ook vertraagd werken. Het is dus handig om ook te kijken naar je internet provider; komt het signaal die naar het modem loopt goed het huis binnen? Is het modem nog werkend? Hoe word het internet naar mijn apparaten gebracht en moet hier eventueel wat vervangen worden?

In sommige gevallen is het zo dat een internet provider de internetsnelheid met opzet beperkt bij het bezoeken van bepaalde pagina’s. VPN diensten komen hier als een reddingsmiddel; door de verbinding van je internet provider langs een Virtual Private Network te laten lopen kun je de beperkingen omzeilen

Hoe test ik mijn VPN internet snelheid?

Door een simpele snelheidstest te doen kun je zien hoe de VPN die je gebruikt invloed op je internet snelheid heeft. Wij adviseren Ookla voor het testen van je internet snelheid.

Het is een kwestie van vergelijken. Zorg dat je VPN uitgeschakeld is en voer een speedtest uit. Doe je VPN weer aan en leg de resultaten van beide speedtesten naast elkaar. Zorg er voor dat in beide gevallen je de meest optimale server hebt gekozen. Ookla zou dit automatisch voor je moeten doen maar het is handig om te checken dat in beide resultaten ook dezelfde server (en locatie) is gebruikt.

Het gebruik van een VPN is niet om je internet snelheid sneller te maken. Wat een VPN probeert op te lossen heeft te maken met veiligheid, privacy en andere mogelijke dreigingen op het internet. Klein internetsnelheid verlies is dan ook normaal, je krijgt er immers wel wat voor terug.


Is het gebruik van een VPN legaal?

Het korte antwoord is ja. VPN diensten zijn eigenlijk zelfs begonnen met een veilige server bieden voor overheden en grote bedrijven. Helaas is het zo dat een VPN gebruikt kan worden om illegale dingen te doen, hierdoor krijgen ze een ietwat slechte reputatie.

Voordat je een VPN provider kiest om je een veilige verbinding te geven is het natuurlijk handig om stil te staan of het überhaupt legaal is. Het heeft vooral met locatie te maken; het grootste deel van de landen op Aarde keurt het goed. Er zijn echter ook landen zoals China en Rusland die duidelijk hebben gezegd dat dit illegaal is om te gebruiken.

Voordat wat dieper in gaan op het onderwerp van legaliteit is het handig om te melden dat in veel landen VPN diensten legaal zijn, het niet wil zeggen dat je met een VPN illegale dingen mag doen.

Legale toepassingen

 1. Overheden en bedrijven gebruiken Virtual Private Networks om hun werk te beveiligen. Het is belangrijk om een extra laag beveiliging toe te voegen aan hun werkzaamheden. Bij bedrijven kan een gebrek aan beveiliging er voor zorgen dat ze geen winst maken of intellectueel eigendom gestolen word. In het geval van een overheid is het nodig om bijvoorbeeld gegevens over de inwoners veilig te stellen.
 2. Mensen die zorgen hebben over hun privacy maken gebruik van een VPN om te zorgen dat ze zelf het controle behouden. Er zijn bijvoorbeeld journalisten die controversiële en baanbrekende artikelen schrijven, het gebruik van een VPN zorgt er voor dat er geen vergelding is. Andere mensen willen gewoon niet dat hun gegevens worden gebruikt en gerichte advertenties worden getoond. Een VPN zorgt er dan voor dat deze mensen zelf de controle in de hand hebben van welke gegevens bekend zijn en welke niet.
 3. Gebruik van publieke wifi is al een lange tijd voor gewaarschuwd. Het gebruik van openbare wifi zou alleen moeten worden gebruikt voor informatie op zoeken zoals de dichtstbijzijnde tankstation of een leuk restaurant! Wanneer je veilige transacties maakt over een openbare wifi is het makkelijk voor hackers om achter de inhoudelijke gegevens van de transactie te komen. Een VPN zorgt er voor dat het via de openbare wifi naar een veilige server gaat met een encryptie standaard die niet te hacken is.
 4. Je kan een VPN gebruiken om geografische beperkingen te omzeilen. Dit valt een beetje onder het grijs gebied. Een VPN word hier voornamelijk gebruikt om de geografische beperkingen van bijvoorbeeld Netflix te omzeilen. Hierdoor kunt men dan de inhoud van de Amerikaanse Netflix bekijken waar een groot deel van niet beschikbaar is op de Nederlandse Netflix. Dit valt onder een grijs gebied omdat je technisch gezien tv shows en films kijkt waar eigenlijk geen rechten voor zijn in het land waar je vandaan komt.

Welke VPN moet ik gebruiken?

Het is niet gemakkelijk om te kiezen tussen alle VPN aanbieders op de markt. We proberen het hieronder wat eenvoudiger voor je te maken. Door eerst te kijken naar je eigen gebruikersbehoeften en apparatuur kan je al snel behoorlijk wat aanbieders wegnemen.

Kom er achter waar je het voor nodig hebt

Zoals je in deze kennisgids kan lezen is er verschillende waarde die je kan halen uit het gebruik van een VPN. Stel je zelf vragen, waarom heb ik een VPN eigenlijk nodig? Vanuit die vraag kun je concluderen dat bepaalde functionaliteit jou meer of minder waarde geven.

Kijk naar de verschillende functionaliteiten die populaire VPN’s te bieden hebben.

Op de website van de aanbieders word er omschreven welke functionaliteit hun software heeft. Als het goed is heb je al een idee van wat je aan waarde zoekt in een VPN (vorig kopje). Het zou dan gemakkelijk moeten zijn om te zien of een bepaalde aanbieder aan deze eisen voldoet.

Kijk of je apparatuur word ondersteund

Maak een lijstje van de apparaten die je in huis hebt, zet hier achter hun besturingssysteem. Vergelijk de lijst met de besturingssystemen die ondersteund worden door de VPN aanbieder. Heb je alleen apparaten die op Windows werken? Mooi, er zijn maar weinig VPN aanbieders die hun software niet beschikbaar hebben gesteld voor dit besturingssysteem.

Kies een VPN waar de gebruikersomgeving bij je past

Doe dit op basis van afbeeldingen die je kan vinden van de software. Vind je het er gebruiksvriendelijk uit zien? Staat alles wat je nodig hebt op een logische plek?

Begin met een gratis versie.

Je wilt iets natuurlijk wel proberen voordat je het koopt. Veel aanbieders hebben een gratis versie om de software uit te proberen, maak hier gebruik van. Bij sommige gratis versies van VPN diensten is het echter wel zo dat je na een bepaalde tijd (meestal 14 dagen) gefactureerd word. Zorg dus dat je op tijd bent met het annuleren van het abonnement.

Mis je functionaliteit maar voldoet de software wel aan je opgestelde eisen?

Dan is het tijd om up te graden naar een betaalde versie. Gelukkig zijn de prijzen van een VPN relatief goedkoop als je kijkt naar de waarde die je ervoor terug krijgt. In betaalde versies’s van VPN diensten zal je functionaliteit zien die nergens op een gratis versie te krijgen zijn.


In 3 stappen je zelf beveiligen

 1. Bestand/systeembeveiliging. Om vanuit de basis beveiliging te beginnen heb je een sterke Virusscanner nodig. Deze zijn te vinden in gratis diensten maar je zal hier voornamelijk wat geld voor moeten neerleggen.
 2. Verbinding beveiliging. Naast het gebruiken van een virusscanner is een VPN ook essentieel. Uitgaande en binnenkomende verbindingen moeten eerst gecontroleerd worden en goedkeuring voor worden gegeven.
 3. Extra laag op beide beveiligingen. Bovenstaande stappen worden al steeds vaker gebruikt. Gevoelige gegevens worden hiernaast ook beveiligd met een wachtwoord maar hoe veilig is dit? Met het gebruik van een Wachtwoordmanager kun alle wachtwoorden op 1 bepaalde plek bewaard worden.